Autor: poiu@poiu.pl

  • Jakość mięsa

    Czynniki wpływające na jakość tusz: Genetyczne – genotyp i płeć decydują na pewno o przyroście tuszy, poziomie zużycia paszy, czasu trwania tuczu, wartości rzeźnej i ogólnie jakości mięsa w tuszach Środowiskowe – środowisko w jakim są hodowane zwierzęta z których pozyskujemy tusze ma gigantyczny wpływ na jakość tusz. Podczas odchowu znacząca jest jakość pokarmu i…

  • Mastitis – wady mleka

    Mastitis to zapalenie gruczołu mlekowego, spowodowana przez inwazję bakterii i ich wniknięcie do zatoki wymieniowej przez kanał strzykowy. Liczba komórek somatycznych w mleku z mastitis jest bardzo wysoka. Włączona przy tej chorobie antybiotykoteriapia uniemożliwia korzystanie z mleka pozyskiwanego od krów jak i uzyskiwanie mięsa z uboju takich zwierząt. Wady jakościowe mleka przy mastitis to: obniżona…

  • Stymulowanie matek pszczelich do czerwienia wiosną i jesienią.

    Kobalt (Co, łac. cobaltum) – pierwiastek chemiczny z grupy metali przejściowych układu okresowego. Kobalt – stymulujący rozwój pszczół pokarm.Prawidłowa równowaga pierwiastków śladowych w organizmie pszczół Apis mellifera odgrywa ważną rolę w metabolizmie,odpowiada za produktywność i reprodukcję. Na pszczoły najlepiej działa kobalt.Dodając niewielką ilość chlorku kobaltu do syropu cukrowego zwiększa się ilość czerwiu na wiosnę, zwiększa…

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.