Kobalt (Co, łac. cobaltum) – pierwiastek chemiczny z grupy metali przejściowych układu okresowego.
Kobalt – stymulujący rozwój pszczół pokarm.
Prawidłowa równowaga pierwiastków śladowych w organizmie pszczół Apis mellifera odgrywa ważną rolę w metabolizmie,
odpowiada za produktywność i reprodukcję. Na pszczoły najlepiej działa kobalt.
Dodając niewielką ilość chlorku kobaltu do syropu cukrowego zwiększa się ilość czerwiu na wiosnę, zwiększa się też odporność pszczół.
Chlorek kobaltu zwiększa zawartość białka w limfie pszczół.
Karmienie pszczół chlorkiem kobaltu ma pozytywny wpływ na organizm owada.
- zwiększadzienną produkcję jajeczek przez matki pszczele;
- zwiększa przyrost masy czerwiu w stadium larwalnym;
- rodziny stymulowane chlorkiem kobaltu stały się bardziej aktywne;
- pszczoły zdołały oprzeć się większości chorób.
Stosując chlorek kobaltu dla pszczół podczas wiosennego i jesiennego karmienia rozwojowego aktywuje się synteza witaminy B12,
która przyspiesza metabolizm węglowodanów i białek u owadów. Dzięki temu młody osobnik staje się silny i wytrzymały.
Rodziny pszczele mają wzrost miododajności.
Skład i forma karmienia
chlorek kobaltu – 0.4 g.
chlorek sodu – 9,6 g.
20 litrów syropu 1:1
Dawkowanie
Po wiosennym oblocie, podczas pierwszej wiosennej energicznej aktywności 200 ml. syropu kobaltowego dla każdej rodziny przez dwa tygodnie.
Wiosną 300 ml. 2 razy, robiąc dwudniową przerwę.
Latem i jesienią – 2 litry dla każdej rodziny.
Jeśli dawka zostanie zwiększona, wydajność rodziny znacznie się zmniejszy.