Skip to content
Najczęstsze choroby układu pokarmowego u drobiu
• Pierwszym objawem choroby jest biegunka.
• Należy zdiagnozować powód luźnych odchodów
• Kokcydioza
• Martwicze zapalenie jelit
kokcydioza
• Kokcydioza jest pasożytniczą chorobą ptaków, stanowiącą jeden z ważniejszych problemów ekonomicznych w fermowym chowie drobiu. źródłem inwazji są pasza, woda, ściółka, sprzęt zanieczyszczony kałem zawierającym oocysty oraz chore na kokcydiozę ptaki. Po zarażeniu w organizmie gospodarza następuje cykl rozwojowy patogennych pierwotniaków, w czasie którego kolejne stadia rozwojowe kokcydiów wnikają do komórek nabłonkowych różnych odcinków przewodu pokarmowego, powodując uszkodzenia nabłonka jelitowego. Śmiertelność ptaków w przebiegu kokcydiozy kształtuje się od 30 do 100% i zależna jest zarówno od wieku ptaków, jak również od rodzaju kokcydiów.
• Sposoby radzenia sobie z tą chorobą to specjalistyczne mieszanki paszowe lub szczepienia.
diagnostyka
• Do zainfekowania dochodzi na skutek spożycia oocyst Eimieria z kałem lub wodą.
• Brojler:
• Objawy kliniczne: zwierzęta osłabione, wychudzone, senne, odchody luźnie – krwiste
• Rozwój kokcydiozy –14-21 dzień
• Przeprowadzenie sekcji: obserwacja i odnotowanie widocznych zmian chorobowych (Test Red & Jonson) jelita zgazowane i przekrwione, tresc przewodu pokarmowego zółto-zielona, pienista
• Metoda prosta :
• Analiza laboratoryjna (obecność kokcydiów w kale)
• Otwarcie przewodu pokarmowego i badanie błony śluzowej i zawartości jelit
• Indyk rzeźny:
• Skomplikowana diagnostyka:
• Objawy kliniczne nie specyficzne, podobne do innych przyczyn zapalenia jelit..
• Rozwój kokcydiozy – 21-28 dzień
• Ocena uszkodzeń niepewna, rzadko występują widoczne zmiany
Przeciwdziałanie kokcydiozie
• Szczepienie:
• Skuteczne jeśli stosowana szczepionka jest na wszystkie rodzaje Eimeria na danym terenie
• Wysoki koszt
• Produkty alternatywne: Olejki esencjonalne, Produkty roślinne…
• Efektywność?
• Kokcydiostatyk w paszy
• Zastosowanie u różnych gatunków: brojler, indyk, królik..
• Aktywny na wszystkie rodzaje Eimeria.
• Program rotacji – roczny
• Używanie raz do roku kokcydiostatyku chemicznego – max do 2 rzutów
Zakaźne zapalenie nosa i tchawicy u indyków (trt)
• Wywołane przez wirusa paramyxoviridae
• Najczęściej występuje w 3-9tygodniu życia
• Do zakazenia dochodzi bezpośrednio lub poprzez zanieczyszczenia paszy; personelu
• Objawy- zapalenie spojówek, obrzek zatok, wysięg z nosa, kichanie, osowiałość, spadek apetytu.
• W wyniku infekcji TRT dochodzi do uszkodzeń nabłonka dróg oddechowych oraz wtórnej infekcji innych drobnoustrojów (e.coli, b.avium)
• Choroba trudna do rozpoznania, gdyż wiele chorób przebiega z podobnymi objawami.
• Leczenie- antybiotyk oraz preparaty rozszerzające oskrzela
• Zapobieganie- szczepienia w 1tyg oraz 3tyg (areozol lub w wodzie)
Zakaźne zapalenie oskrzeli u kur (ib)
• Wywołane przez wirusa Coronoviridae
• Wirus przenosi się drogą kropelkową lub przez kontakt bezpośredni, pośredni a także transovarialnie
• Wirus namnaża się w drogach oddechowych po czym namnaża się w narządach wewnętrznych.
• Objawy- zapalenie spojówek, rzężenie, zasinienie grzebienia, biegunka, drżenia mięśniowe
• Leczenie antybiotyk, preparaty rozszerzające oskrzela, preparaty przeciwbiegunkowe
• Zapobieganie- szczepienia
Zakaźne zapalenie krtani i tchawicy (ilt)
• Wywołane przez wirusa z rodziny herpesviridae
• Występuje główinie u kur, rzadko i słabo widoczny u indyków
• Zakażenie na skutek transferu pośredniego, jak również kropelkowo i transovarialnie
• U kurcząt choroba występuje ok. 6-7 tyg
• Objawy: duszność, zasinienie przydatków , wypływ ropny z dzioba, apatia, zahamowanie wzrostu, śmierć przez uduszenie
• W 1/3 tchawicy widoczny czekoladowo-krwisty czop śluzowy. Możliwe powikłania bakteryjne
• Leczenie- antybiotyk, preparat rozszerzający oskrzela.
• Zapobieganie- higiena i bioasekuracja. Możliwe szczepienia, ale rzadko stosowane
Krwotoczne zapalenie jelit u indyków
• Wywołane przez wirusa Adenoviridae
• Zakazenie drogą pokarmową, njczesciej w budynkach gdzie wcześniej występował wirus
• Atakuje w 7-10tygodniu życia
• Wirus namnaża się w układzie siateczkowo-śródbłonkowym a także w limfocytach, erytrocytach. W wyniku infekcji dochodzi do spadku odporności i rozwoju e.coli oraz clostridium spp.
• Objawy- biegunka, odwodnienie, zahamowanie wzrostu, upadki. Obrzek śledziony, zapalenie jelit.
• Leczenie- antybiotykoterapia
• Zapobieganie- zoohigiena, zakwaszacze do wody, szczepionka w 28 dniu życia lub szczepienie in ovo (do jaja) w 27 dniu inkubacji
Choroba mareka
• Wirus z rodziny herpesviridae
• Indyki i kurczęta do 6 tygodnia życia
• Wirus wraz ze złuszczonym naskórkiem przedostaje się do układu oddechowego. Zostaje pochłonięty przez makrofagi i drogą krwi przedostaje się do narządów limfoidalnych (śledziona, grasica, torba Fabrycjusza). Dochodzi do spadku odporności i uaktywnienia się genów nowotworowych. Ostatecznie wirus namnaża się w brodawkach piór i jego siewstwo postępuje dalej.
• Choroba mareka u brojlerów może mieć różne formy
Choroba mareka
• nadOstra– ptaki do 4 tygodnia życia. Smiertelność 85%
• Ostra – 4-5tydzień. Śmiertelność do 75%. Zaburzenia układu nerwowego (charakterystyczna pozycja szpagatu)
• Skórna– 5-7tydzień odchowu. Nowotwór brodawek piór (konfiskaty tuszek)
• Paraliż przejściowy- zachorowalność połowy stada w wieku około 5 tygodni, porażenie kończyn i szyi ustępuje po około 36-40 godzinach
• Choroba mareka u indyków- wystepuje około 5-7tygodnia odchowu- porażenia, biegunka, słabe przyrosty, gromadzenie wokół źródeł ciepła
• Diagnoze stawia się w oparciu o badanie kliniczne, testy serologiczne,wirusologiczne, test RID-w terenie (z brodawek piór)
• Zapobieganie- szczepienia w pierwszym dniu życia
Choroba gumboro- zakaźne zapalenie torby fabrycujsza
• Wirus z rodziny birnaviridae
• Najbardziej wrażliwe są kurczęta w wieku 3-8tygodni.
• Do zakazenia dochodzi bezpośrednio jak i pośrednio przy udziale pleśniakowca lśniącego. Po wniknieciu wirusa dochodzi do silnej wiremii. Wirus atakuje limfocyty b w wyniku czego dochodzi do spadku odporności. Docelowym narządem dla wirusa jest torba Fabrycjusza.
• Wystepuja 3 postacie choroby gumboro. Kazda charakteruzuje się specyficznymi objawami:
• Subkliniczna- u starszych ptaków, niska śmiertelność (2%), wysoka immunosupresja co skutkuje uzjadliwieniem się innych patogenów
• Klasyczna- w wieku 3-6 tygodni. Smiertelność do 50%. Szczyt choroby w 3-4 dniu od zakażenia. Ptaki apatyczne, niechętnie jedzą. Zainfekowane nerki produkują więcej moczu czego efektem jest mokra ściółka. Okolica steku może być wywinieta w skutek powiększenia torby Fabrycjusza.
• Ostra- objawy jak w postaci klasycznej z tą różnicą że upadki około 75%
• Leczenie- antybiotyk przeciwko chorobom towarzyszącym. Nawadnianie elektrolitami.
• Zapobieganie: szczepienia wraz z wodą do picia w 1-dniu oraz 10-16 dniu życia
pastereloza
• Bakteria gramm ujemna pałaczka pasteurella mutocida
• Kurczaki powyżej 5tyg, indyki powyżej 7tyg
• Bakteria naturalnie bytuje w drogach oddechowych. Uzjadliwia się podczas złych warunków chowu, niedoboru wit a, stresu, choób wirusowych
• Bakterie wnikają przez wrzody i otwarte rany układu pokarmowego, oddechowego lub skóry. Rozprzestrzeniają się wywołując posacznicę.
• Objawy klimiczne 3 postaci choroby:
• Nadostra – nagle upadki zwłaszcza w nocy
• Ostra- duszność, gorączka, upadki, gromadzenie się wokół źródeł ciepła
• Przewlekła- duszność, kulawizny,obrzek stawów, obrzęki dzwonków (u starszych ptaków). U indyków skręt szyi.
• Rozpoznanie– posocznica- wybroczyny na narządach wewnętrznych, krupowe zapalenie płuc i włoknikowe zapalenie worka osierdziowego, w dziobie krwista wydzielina, u indykóe ropne zapalenie mózgu
• Zapobieganie- dobre warunki zoohigieniczne i zywieniowe, u indyków szczepienie w 6 tygodniu odchowu
• Leczenie- antybiogram, e+selen, preparaty rozszerzające oskrzela
mykoplazma
• Za ta chorobową odpowiadają bakterie z rodzaju mykoplazma.
• Zakażenie pionowe i poziome. Wsztstkie bakterie z rodzaju mykoplazma powodują zamieranie zarodków. Bakteria ta nie posiada ściany komórkowej co czyni ją odporną na niektóre antybiotyki. Niska immunosupresja- okres od infekcji do objawów jest bardzo długi. Często wikłają inne choroby
• Zakazenie poprzez układ oddechowy, rozrodczy lub pisklęta klują się zakażone od matki. Bakterie infekują zatoki czaszki, układ rozrodczy i oddechowy
• Objawy- zapalenie stawów, kulawizny, duszności, ropno-śluzowy wypływ z nosa, obrzek zatok, zapalenie płuc, zapalenie worków powietrznych
• Rozpoznanie- badania serologiczne, pcr
• Leczenie – tetracykliny, makrolity, chinolony, cholina i preparaty na rozszerzenie oskrzeli
• Zapobieganie- materiał hodowlany od stad wolnych od mikoplazmy, długi czas odpoczynku budynku
Ornitobakterioza
• Chorobę wywołuje g- pałeczka Ornitobacterium rhinotracheale
• U kurcząt w 3 tyg, u indyków w 14 tyg. Choroba szerzy się miedzy osobnikami (poziomo)
• Atakuje ukł oddechowy- płuca, worki powietrzne. Często sprzyja zakazeniu innymi jednostkami chorobowymi
• Objawy- duszność, potrząsanie głowami, zapalenie spojówek i zatok, wypływ z jamy dziobowej, czasami kulawizny.
• Leczenie- antybiotykoterapia,
• Zapobieganie- dobra wentylacja budynku, szczepienia
Kolibakterioza
• Wywołana przez pałeczki okrężnicy E. coli
• Do infekcji dochodzi pionowo, poziomo (przez przewód pokarmowy, drogą kropelkową)
• Wiele postaci kolibakteriozy: zapalenie pępka i woreczka żółtkowego, zapalenie płuc, kolibakterioza układu pokarmowego, oddechowego, postac posocznicową oraz koligranulomatoze. Często e.colijest czynnikiem współinfekującym
• Rozpoznanie-zapalenie otrzewnej, opłucnej, osierdzia, jelit, worków powietrznych. Wątroba twarda, zwyrodniała, pokryta zielonym nalotem. Sledziona obrzękła, powiekszona.
• Leczenie- enrofloksacyna w sprayju lub do picia, choć e coli bywa oporna na wiele antybiotyków.
• Zapobieganie- sprawna wentylacja, zoohigiena, zakwaszacze do wody, szczepienia
Zakażenia laseczkami beztlenowymi
• Wrzodziejące zapalenie jelit ( G+ Clostridium colinum)
• Bakterie te stanowią naturalną mikroflorę jelit. Choroba uzjadliwia się w wyniku immunosupresji (spadku odporności)
• Objawy- c.colinum- zółto-brązowa biegunka, osowiałość, spadek przyrostów
• Bakterie po wniknięciu do organizmu produkują toksyny, które działają szkodliwie, sprzyja to produkcji gazów i szkodliwych metabolitów.
• Sekcyjnie stwierdza się przekrwienie jelit i wzdęcia. Kloala otwarta na skutek wydobywania się gazów.
• Leczenie- amoksycylina, streptomycyna, metronidazol( zakazany w leczeniu kur i indyków)
• Zapobieganie- higiena żywienia, probiotyki.
Martwicze zapalenie jelit
• Martwicze zapalenie jelit jest chorobą drobiu spowodowaną przerostem Clostridium perfringens typu A w jelicie cienkim. Toksyny wytwarzane przez C. perfringens uszkadzają również ścianę jelita. Na ogół występuje u brojlerów w wieku 2-6 tygodni. W postaciach subklinicznych charakteryzuje się zaburzeniami trawienia. Postacie kliniczne prowadzą do poważnych problemów i zwiększonej śmiertelności w stadach w bardzo krótkim czasie.
Rozpoznanie
• Charakteryzuje się ostrą, ciemną biegunką powodującą mokrą ściółkę i nagle zwiększającą się śmiertelność stada nawet o 1% dziennie po pojawieniu się pierwszych objawów klinicznych. Ptaki mają potargane pióra, brak apetytu i są w letargu.
• Kiedy ptaki cierpią na postać subkliniczną, chroniczne uszkodzenie błony śluzowej jelit i zwiększoną ilość śluzu w jelicie cienkim, prowadzi to do upośledzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, co prowadzi do słabej wydajności wzrostu.
• Pogorszenie konwersji paszy i wynikająca z tego obniżona wydajność stają się zauważalne około 35 dnia życia.
zapobieganie
• Zapobieganie warunkom sprzyjającym proliferacji Clostridium perfringens i wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej gospodarza zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby.
• Minimalizacja polisacharydów nie skrobiowych w diecie (pszenica, jęczmień) lub zastosowanie ksylanazy
• Formułowanie diet niskobiałkowych z wysoce przyswajalnymi aminokwasami
• Unikanie/ minimalizowanie tłuszczów zwierzęcych w diecie
• Właściwa forma paszy (grubomielona)
• Dodatki ziołowe, prebiotyki (suplementy mikrobiologiczne), probiotyki, kwasy organiczne (obniżają pH), substancje wiążące mykotoksyny