• Kokcydioza jest pasożytniczą chorobą ptaków, stanowiącą jeden z ważniejszych problemów ekonomicznych w fermowym chowie drobiu. źródłem inwazji są pasza, woda, ściółka, sprzęt zanieczyszczony kałem zawierającym oocysty oraz chore na kokcydiozę ptaki. Po zarażeniu w organizmie gospodarza następuje cykl rozwojowy patogennych pierwotniaków, w czasie którego kolejne stadia rozwojowe kokcydiów wnikają do komórek nabłonkowych różnych odcinków przewodu pokarmowego, powodując uszkodzenia nabłonka jelitowego. Śmiertelność ptaków w przebiegu kokcydiozy kształtuje się od 30 do 100% i zależna jest zarówno od wieku ptaków, jak również od rodzaju kokcydiów.
• Sposoby radzenia sobie z tą chorobą to specjalistyczne mieszanki paszowe lub szczepienia.
diagnostyka
• Do zainfekowania dochodzi na skutek spożycia oocyst Eimieria z kałem lub wodą.
• Zapobieganie- higiena i bioasekuracja. Możliwe szczepienia, ale rzadko stosowane
Krwotoczne zapalenie jelit u indyków
• Wywołane przez wirusa Adenoviridae
• Zakazenie drogą pokarmową, njczesciej w budynkach gdzie wcześniej występował wirus
• Atakuje w 7-10tygodniu życia
• Wirus namnaża się w układzie siateczkowo-śródbłonkowym a także w limfocytach, erytrocytach. W wyniku infekcji dochodzi do spadku odporności i rozwoju e.coli oraz clostridium spp.
• Zapobieganie- zoohigiena, zakwaszacze do wody, szczepionka w 28 dniu życia lub szczepienie in ovo (do jaja) w 27 dniu inkubacji
Choroba mareka
• Wirus z rodziny herpesviridae
• Indyki i kurczęta do 6 tygodnia życia
• Wirus wraz ze złuszczonym naskórkiem przedostaje się do układu oddechowego. Zostaje pochłonięty przez makrofagi i drogą krwi przedostaje się do narządów limfoidalnych (śledziona, grasica, torba Fabrycjusza). Dochodzi do spadku odporności i uaktywnienia się genów nowotworowych. Ostatecznie wirus namnaża się w brodawkach piór i jego siewstwo postępuje dalej.
• Choroba mareka u brojlerów może mieć różne formy
Choroba mareka
• nadOstra– ptaki do 4 tygodnia życia. Smiertelność 85%
• Ostra – 4-5tydzień. Śmiertelność do 75%. Zaburzenia układu nerwowego (charakterystyczna pozycja szpagatu)
• Najbardziej wrażliwe są kurczęta w wieku 3-8tygodni.
• Do zakazenia dochodzi bezpośrednio jak i pośrednio przy udziale pleśniakowca lśniącego. Po wniknieciu wirusa dochodzi do silnej wiremii. Wirus atakuje limfocyty b w wyniku czego dochodzi do spadku odporności. Docelowym narządem dla wirusa jest torba Fabrycjusza.
• Wystepuja 3 postacie choroby gumboro. Kazda charakteruzuje się specyficznymi objawami:
• Subkliniczna- u starszych ptaków, niska śmiertelność (2%), wysoka immunosupresja co skutkuje uzjadliwieniem się innych patogenów
• Klasyczna- w wieku 3-6 tygodni. Smiertelność do 50%. Szczyt choroby w 3-4 dniu od zakażenia. Ptaki apatyczne, niechętnie jedzą. Zainfekowane nerki produkują więcej moczu czego efektem jest mokra ściółka. Okolica steku może być wywinieta w skutek powiększenia torby Fabrycjusza.
• Ostra- objawy jak w postaci klasycznej z tą różnicą że upadki około 75%
• Leczenie- antybiotyk przeciwko chorobom towarzyszącym. Nawadnianie elektrolitami.
• Zapobieganie: szczepienia wraz z wodą do picia w 1-dniu oraz 10-16 dniu życia
• Za ta chorobową odpowiadają bakterie z rodzaju mykoplazma.
• Zakażenie pionowe i poziome. Wsztstkie bakterie z rodzaju mykoplazma powodują zamieranie zarodków. Bakteria ta nie posiada ściany komórkowej co czyni ją odporną na niektóre antybiotyki. Niska immunosupresja- okres od infekcji do objawów jest bardzo długi. Często wikłają inne choroby
• Zakazenie poprzez układ oddechowy, rozrodczy lub pisklęta klują się zakażone od matki. Bakterie infekują zatoki czaszki, układ rozrodczy i oddechowy
• U kurcząt w 3 tyg, u indyków w 14 tyg. Choroba szerzy się miedzy osobnikami (poziomo)
• Atakuje ukł oddechowy- płuca, worki powietrzne. Często sprzyja zakazeniu innymi jednostkami chorobowymi
• Objawy- duszność, potrząsanie głowami, zapalenie spojówek i zatok, wypływ z jamy dziobowej, czasami kulawizny.
• Leczenie- antybiotykoterapia,
• Zapobieganie- dobra wentylacja budynku, szczepienia
Kolibakterioza
• Wywołana przez pałeczki okrężnicy E. coli
• Do infekcji dochodzi pionowo, poziomo (przez przewód pokarmowy, drogą kropelkową)
• Wiele postaci kolibakteriozy: zapalenie pępka i woreczka żółtkowego, zapalenie płuc, kolibakterioza układu pokarmowego, oddechowego, postac posocznicową oraz koligranulomatoze. Często e.colijest czynnikiem współinfekującym
• Bakterie po wniknięciu do organizmu produkują toksyny, które działają szkodliwie, sprzyja to produkcji gazów i szkodliwych metabolitów.
• Sekcyjnie stwierdza się przekrwienie jelit i wzdęcia. Kloala otwarta na skutek wydobywania się gazów.
• Leczenie- amoksycylina, streptomycyna, metronidazol( zakazany w leczeniu kur i indyków)
• Zapobieganie- higiena żywienia, probiotyki.
Martwicze zapalenie jelit
• Martwicze zapalenie jelit jest chorobą drobiu spowodowaną przerostem Clostridium perfringens typu A w jelicie cienkim. Toksyny wytwarzane przez C. perfringens uszkadzają również ścianę jelita. Na ogół występuje u brojlerów w wieku 2-6 tygodni. W postaciach subklinicznych charakteryzuje się zaburzeniami trawienia. Postacie kliniczne prowadzą do poważnych problemów i zwiększonej śmiertelności w stadach w bardzo krótkim czasie.
Rozpoznanie
• Charakteryzuje się ostrą, ciemną biegunką powodującą mokrą ściółkę i nagle zwiększającą się śmiertelność stada nawet o 1% dziennie po pojawieniu się pierwszych objawów klinicznych. Ptaki mają potargane pióra, brak apetytu i są w letargu.
• Kiedy ptaki cierpią na postać subkliniczną, chroniczne uszkodzenie błony śluzowej jelit i zwiększoną ilość śluzu w jelicie cienkim, prowadzi to do upośledzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych, co prowadzi do słabej wydajności wzrostu.
• Pogorszenie konwersji paszy i wynikająca z tego obniżona wydajność stają się zauważalne około 35 dnia życia.
zapobieganie
• Zapobieganie warunkom sprzyjającym proliferacji Clostridium perfringens i wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej gospodarza zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby.
• Minimalizacja polisacharydów nie skrobiowych w diecie (pszenica, jęczmień) lub zastosowanie ksylanazy
• Formułowanie diet niskobiałkowych z wysoce przyswajalnymi aminokwasami
• Unikanie/ minimalizowanie tłuszczów zwierzęcych w diecie