HACCP – analiza zagrożen i krytyczny punkt kontrolny
System HACCP identyfikuje, ocenia i kontroluje zagrozenia istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności.
Podstawa prawna HACCP w Polsce – ustawa z dn. 25.08.2006 o bezpieczeństwie żywności.
RASFF – System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (Rapid Alert System for Food and Feed), obowiązuje w całej UE i Norwegii, Islandii.
Podstawa prawna WE nr 176 z 2002r.
Urzędowa Kontrola Żywności – urzędy nadzoru w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Państwowa Inspekcja Żywności
- Inspekcja Weterynaryjna
- Inspekcja Handlowa
- Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nawożenia
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolnospożywczych
Zagrożenia – to czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne, które występując w żywności lub paszach mogą wywołać negatywny skutek dla zdrowia lub życia konsumenta.
Krytyczny Punkt Kontrolny – CCP – jest to miejsce w procesie produkcji żywności posiadające kluczowe znaczenie dla jej bezpieczeństwa. Dlatego musi być pod stałą kontrolą. Zaniechanie kontroli może spowodować zachwianie bezpieczeństwa w całym procesie produkcji.
ZASADY SYSTEMU HACCP
- Przeprowadzenie analizy zagrożen
- Ustalenie Krytycznych Punktów Kontrolnych – CCP
- Ustalenie limitów dla CCP
- Monitoring ustalonych limitów dla CCP
- Określenie działań korygujących
- Weryfikacja i utrzymywanie systemu HACCP
- Prowadzenie dokumentacji HACCP i ewidencji HACCP.
Analiza zagrożeń – proces zbierania danych i oceniania w zakresie informacji o zagrożeniach i warunkach w trakcie produkcji żywności. Jest to podstawa funkcjonowania systemu HACCP.
Analizie zagrożeń podlega:
- materiały
- surowce
- wszystkie etapy procesu produkcji
- magazynowanie i dystrybucja gotowych produktów
- ostateczne przygotowanie i spożywanie produktów przez konsumenta.
CO ZAWIERA OPIS PRODUKTU
- skład surowcowy i chemiczny
- właściwości fizykochemiczne i mikrobiologiczne
- sposob utrwalania i pakowania
- trwałość produktów
- warunki przechowywania
- metody dystrybucji
Prawo żywnościowe obejmuje wszystkie łańcuchy od pola do stołu – produkcja, dystrybucja, przetwarzanie żywnosci, dystrybucja pasz.